Nejen pro gurmány: Datle



Datle má asi většina z nás spojeny s Vánocemi či třeba s dovolenou v nějaké exotičtější zemi. Možná překvapí, že datle jsou nejen chutné, ale obsahují i množství tělu prospěšných látek a mají tak pozitivní vliv na fungování celého organismu. Co tedy datle vlastně obsahují? V čem jsou zdraví prospěšné? Tak právě na toto téma bude náš dnešní příspěvek. Příjemné čtení.

Datle

Foto: Lumir_/ Pixabay.com
Foto: Lumir_/ Pixabay.com
Datle je ovoce, které roste na datlovníku pravém, odborně Phoenix dactylifera. Pochází z Mezopotámie. Plody jsou tmavě hnědé, mají oválný tvar.. Plody byly využívány již v daleké minulosti, zmiňuje se o nich i Bible i Korán.

Datle obsahují vitamíny A, B (B1, B2, B3, B6), C (jen v čerstvých datlích), z minerálních látek pak železo, draslík, hořčík, vápník, mangan a další. V datlích se nachází i vláknina. Je dobré vědět, že jsou poměrně kalorické (obsahují hodně cukrů a sacharidů): 100 gramů datlí obsahuje cca 280 kcal.

Proč jíst datle

  • Rychlý zdroj energie
  • Snižují krevní tlak
  • Přispívají k rychlejšímu usínání
  • Pozitivní vliv na kosti, zuby, pleť i vlasy
  • Pozitivní účinky na trávicí systém
  • Pomáhají při respiračních onemocněních (zejména čerstvé datle)

Koupě datlí

V současné době je možné koupit různé upravené datle, například:

  • čerstvé x sušené
  • s/bez pecek

Nabízejí se samozřejmě i různé druhy a barvy, z různých zemí původu.

Důležité je i správné uchování potravin. Čerstvé datle se uchovávají v lednici. Sušené pak na tmavém a suchém místě, v uzavřeném obalu.

Použití datlí

Datle se hojně využívají v kuchyni. Dají se samozřejmě jíst nejen čerstvé, ale i sušené. Oba druhy se dají použít i k přípravě pokrmů, a to zejména sladkých moučníků a dalšího pečiva. Z datlí se vyrábí i marmeláda, sirup či likér.

Závěr

Máte rádi datle? Jíte je během celého roku, anebo je máte spojeny jen s Vánocemi? Věděli jste o tom, jak jsou datle zdravé? Ochutnali jste někdy i čerstvou datli? Jaká úprava datle vám chutná nejvíce? Podělte se s ostatními o své zkušenosti, rady a tipy.

 

Zdroj informací:

Wikipedie.cz

 

 


(12. 1. 2018 | redakce)


Předcházející článek: <<< Tip nejen pro gurmány: Cider <<<

Tento článek je součástí speciálu:

Speciál nejen pro gurmány


Péťa Holeček

„Žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu,“ řekl kdysi George Bernard Shaw. Souhlasíte s tímto tvrzením? Ať tak či onak, určitě se shodneme na tom, že jídlo tvoří důležitou součást života. Pro někoho má větší význam, pro jiného menší, ale téměř každý si aspoň občas zpestří den dobrým jídlem či si zahřeší pojídáním nějaké sladkosti či třeba popíjením dobrého vína. A právě proto vznikl speciál redakce JáRodič s názvem Speciál nejen pro gurmány, ve kterém naleznete nejen recepty na dobré a vyzkoušené jídlo, ale i zajímavosti o různých pochutinách, o vychytávkách světové kuchyně a mnohé další. Příjemné čtení.


 
 Poslat e-mailem Linkuj! Vybrali.sme
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<

Další rodiče: O čem přemýšlejí, co dělají...

Čekám až přestane pršet a půjdu hrabat listí. (Leni22)
Nyní jsem dovařila houbový guláš a čekám až přestane pršet. Půjdeme opět do lesa. (Slava91)
Nyní jsem dovařila houbový guláš a čekám až přestane pršet. Půjdeme opět do lesa. (Radi11)
Přišli jsme z vycházky tak si jdu zasoutěžit (ZUTOJAMA)
Dobrý den mám dotaz:Kolik má vážit 7 leté dítě??? (EditaHornakova)

Anketa



©2009-2018 JaRodic.cz, ISSN 1804-0632
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: redakce(at)jarodic.cz | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu JaRodic.cz a ochrana soukromí


TOPlist