V posledních letech se často mluví a píše o lepku, celiakii a o speciální stravě bez lepku. Pro někoho je život bez lepku ze zdravotních důvodů nezbytný, pro jiné se stal módou. Ale pozor, všeho moc škodí. Pokud se ze stravy zcela bezdůvodně vyloučí nějaká potravina, nemusí to být vždy ku prospěchu věci. Chcete vědět na toto téma více? Pak čtěte dále. Příjemné čtení.
Zdroj: OpenImageBank.comJak již název napovídá, jedná se o stravu, která neobsahuje lepek.
Lepek se jinak nazývá také glutaman; nachází se v některých obilovinách (například ječmen, pšenice, žito a další).
Celiakie nebo také celiakální sprue je zánětlivé onemocnění tenkého střeva, které je způsobeno nesnášenlivostí lepku (lepek je obsažen v obilninách - pšenice, žito ječmen). Dochází při něm ke změně sliznice tenkého střeva (ničí se střevní klky) a potřebné látky (vitamíny, minerály) se přestanou správně vstřebávat. V některých případech je doprovázeno současně i nesnášenlivostí mléka a mléčných výrobků.
Existují dva hlavní předpoklady pro propuknutí celiakie, a to genetické a pravidelná konzumace lepku. Objeví-li se celiakie později, pak je spouštěcím mechanismem zpravidla stres, velká životní změna, infekční onemocnění a podobně.
Za „bezpečné“ potraviny jsou považovány následující:
Mléko a mléčné výrobky, maso, vejce, ovoce, zelenina, rýže, brambory, kukuřice, luštěniny, ořechy a další
A co je třeba z jídelníčku vyloučit? Logicky vše, co obsahuje lepek. Jedná se zejména o běžné pečivo, jídlo obsahující mouku (omáčky, zahuštěné polévky, těstoviny, knedlíky a další), vločky, rostlinná masa, sladkosti, uzeniny (zpravidla), potraviny obsahující „skrytý“ lepek (například některé kečupy, hořčice, dochucovadla, některé jogurty a další).
Pokud nemáte s lepkem problémy, pak je třeba se zamyslet nad tím, zda je skutečně na místě jej ze stravy jen tak vyloučit. Mohlo by se totiž stát, že by tělo mělo nedostatek vlákniny a některých minerálních látek a vitamínů.
Je důležité si vždy uvědomit, že tělo musí mít dostatek všech potřebných minerálů, vitamínů a dalších nezbytností.
Studujete při nákupu etikety jednotlivých výrobků? Zajímá vás, co všechno potraviny obsahují? Překvapila vás někdy nějaká „přísada“? Domníváte se, že dnes se dá bezlepková dieta držet vlastně bez problémů, anebo je to pro vás něco naprosto nepředstavitelného? Drželi byste tuto dietu dobrovolně? Podělte se s ostatními o své zkušenosti, rady a tipy.