O nás     Inzerce     KontaktO rodičích a jejich dětech již od roku 2009
Hledat
Nepřehlédněte: Pohádky pro děti
Tip na knihu: Polepšovna pro čarodějky
7 tipů, jak být úplně v pohodě
Jak řešit neplodnost
Hlavní rubriky: Těhotenství, Zdraví, Péče o dítě, Výchova dítěte, Zábava a volný čas, Rodiče sobě, Diskuze, Služby pro rodiče, Speciály


Vinný ocet

Asi málokdo si dovede představit, že by v jeho kuchyni nebyl ocet. O jeho významu hovoří i to, kolik ustálených slovních spojení/rčení je s octem spojeno. Existuje hodně druhů octu, které se liší nejen chutí, ale samozřejmě i použitím. V dnešním příspěvku se zaměříme na vinný ocet. Z čeho se vyrábí napovídá už jeho název, ale dozvíte se, v čem je prospěšný lidskému tělu, jak jej použít v kuchyni a mnohé další. Příjemné čtení.

Ocet

Foto: Hans / Pixabay.com
Foto: Hans / Pixabay.com
Ocet vzniká (u nás přírodním) zkvašením alkoholu (ethanolu). Obsahuje kyselinu octovou. Její koncentrace se liší podle druhu octu (od 4 do 18 %). Nejčastěji však bývá okolo 8 %.

Ocet se používá jako přísada a konzervační činidlo, dále také jako čisticí a dezinfekční prostředek a vlastně i jako lék (například octové zábaly).

Není bez zajímavosti, že historie octa je dlouhá tisíce let.

Vinný ocet

Jak už název napovídá, vinný ocet se vyrábí z vína, a to jak z bílého, tak z červeného či z růžového. To ovlivňuje nejen jeho barvu, ale samozřejmě i chuť.

Existuje tedy bílý vinný ocet, červený a růžový.

Použití: zejména v kuchyni k dochucování salátů, omáček, polévek a podobně.

Druhy octů

Pro doplnění ještě zmíníme některé druhy octů:

Lihový ocet – jedná se o nejsilnější ocet, jeho koncentrace bývá 8 %. Používá se zejména jako konzervační prostředek (nakládaná zelenina a houby) či na úklid.

Ovocný ocet – vyrábí se z ovoce (jakýkoliv druh; tím je pak ovlivněna chuť). Nejčastěji se vyrábí z jablek. Používá se zejména do salátů.

Balzamikové octy - jedná se o nejslabší ocet, jeho koncentrace bývá 3 %. Má hustší konzistenci. Vyrábí se smícháním ovocného octu a moštu. Používá se k dochucení – spíše jako koření.

Bylinkový ocet – podstatné je dochucení, tedy přidané bylinky; používá se k dochucení salátů a podobně

Proč používat vinný ocet

  • Výborný v boji proti bakteriím, virům a plísním
  • Podporuje trávení, zmírňuje nadýmání
  • Pomáhá při bolesti hlavy, migrénách – přiložit obklad na čelo
  • Potlačuje bolesti v krku, afty – kloktadlo (1 lžíce do sklenice vody)
  • Dává se na štípance, popáleniny atd.
  • Zmírňuje otoky

 

Závěr

Jaký ocet máte ve své domácnosti? K čemu ho nejčastěji využíváte? Využíváte ho i při úklidu? Vyzkoušeli jste si někdy ocet vyrobit, či aspoň dochutit? Věděli jste o pozitivních účincích octu na lidské zdraví? Podělte se s ostatními o své zkušenosti, rady a tipy.

 

 

Zdroj informací:

Wikipedie.cz

 


(18. 2. 2019 | redakce)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2009-2024 JaRodic.cz, ISSN 1804-0632
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: redakce(at)jarodic.cz | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu JaRodic.cz a ochrana soukromí | pg(14407)