Asi málokdo si dovede představit, že by v jeho kuchyni nebyl ocet. O jeho významu hovoří i to, kolik ustálených slovních spojení/rčení je s octem spojeno. Existuje hodně druhů octu, které se liší nejen chutí, ale samozřejmě i použitím. V dnešním příspěvku se zaměříme na vinný ocet. Z čeho se vyrábí napovídá už jeho název, ale dozvíte se, v čem je prospěšný lidskému tělu, jak jej použít v kuchyni a mnohé další. Příjemné čtení.
Foto: Hans / Pixabay.comOcet vzniká (u nás přírodním) zkvašením alkoholu (ethanolu). Obsahuje kyselinu octovou. Její koncentrace se liší podle druhu octu (od 4 do 18 %). Nejčastěji však bývá okolo 8 %.
Ocet se používá jako přísada a konzervační činidlo, dále také jako čisticí a dezinfekční prostředek a vlastně i jako lék (například octové zábaly).
Není bez zajímavosti, že historie octa je dlouhá tisíce let.
Jak už název napovídá, vinný ocet se vyrábí z vína, a to jak z bílého, tak z červeného či z růžového. To ovlivňuje nejen jeho barvu, ale samozřejmě i chuť.
Existuje tedy bílý vinný ocet, červený a růžový.
Použití: zejména v kuchyni k dochucování salátů, omáček, polévek a podobně.
Pro doplnění ještě zmíníme některé druhy octů:
Lihový ocet – jedná se o nejsilnější ocet, jeho koncentrace bývá 8 %. Používá se zejména jako konzervační prostředek (nakládaná zelenina a houby) či na úklid.
Ovocný ocet – vyrábí se z ovoce (jakýkoliv druh; tím je pak ovlivněna chuť). Nejčastěji se vyrábí z jablek. Používá se zejména do salátů.
Balzamikové octy - jedná se o nejslabší ocet, jeho koncentrace bývá 3 %. Má hustší konzistenci. Vyrábí se smícháním ovocného octu a moštu. Používá se k dochucení – spíše jako koření.
Bylinkový ocet – podstatné je dochucení, tedy přidané bylinky; používá se k dochucení salátů a podobně
Jaký ocet máte ve své domácnosti? K čemu ho nejčastěji využíváte? Využíváte ho i při úklidu? Vyzkoušeli jste si někdy ocet vyrobit, či aspoň dochutit? Věděli jste o pozitivních účincích octu na lidské zdraví? Podělte se s ostatními o své zkušenosti, rady a tipy.
Zdroj informací:
Wikipedie.cz